• PDF
  • Spausdinti
  • El. paštas

Interviu su VSPS Asta Fabijonavičiūtė

Lapkričio 8-oji paskelbta Europos sveikos mitybos diena. Šią dieną Europos šalyse visuomenė skatinama maitintis sveikai, organizuojami renginiai, kuriuose pasakojama apie tinkamos mitybos principus. Apie sveiką mitybą pakalbinome mūsų mokyklos VSPS Astą Fabijonavičiūtę.
Kas susideda sveikos mitybos maiste?
Baltymai turi sudaryti 10-15%, angliavandeniai turi sudaryti bent 55-75%, o riebalai 15-30% dienos energetinės vertės. Angliavandeniai - tai vaisiai, daržovės.

Kokį maistą patartumėte vartoti daugiau?
Valgyti daugiau vaisių ir daržovių. T.y. apie 400 g per dieną (neskaitant bulvių).
O ko nepatartumėte vartoti?
Valgyti galima viską, bet saikingai.
Kokios yra pasekmės jei vartojame nesveiką maistą?
Antsvoris ir nutukimas, dėl netinkamos mitybos, skatina kitų lėtinių ligų išsivystymą. Tokių kaip: arterinę hipertenziją, išeminę širdies ligą, cukrinį diabetą, virškinimo sistemos sutrikimas ir netgi vėžį.
Kokios būtų pasekmės, jei vartotume sveiką maistą?
Mažiau sirgtume, geriau jaustumėmės ir ilgiau gyventume. Svarbu, kad sveikas maistas būtų neužterštas, nekenksmingas.
Ko Jus palinkėtumėte mokyklos bendruomenei?
Vadovautis gyvenime tokiu principu: Gyvenkime ne tam, kad valgytume, o valgykime tam, kad gyventume.
Dėkojame už pokalbį.

Luka Juškaitė, Kamilė Smilgytė,
Vilija Jokšaitė, Monika Motuzaitė
„Naujienos kitaip“

 

Lankytojų skaitiklis